O macy

Każdy słyszał o macy. Jest to jedzenie, jaki konsumują Żydzi w trakcie jednego ze swoich najistotniejszych świąt. W tym krótkim tekście przyjrzymy się rzeczonemu artykułowi.
maca jest zwykłym przaśnym chlebem, który jest jedzony podczas święta paschy. Żydzi spożywają go w nawiązaniu do wypieku konsumowanego przez ich protoplastów w okresach okupacji egipskiej.
Jak przygotowuje się macę? Nadzwyczaj prosto, wykorzystuje się umyślnie wykonanej do tego zamiaru mąki i nie stosuje się z zakwasu. Żydowskie prawo święte zabrania jego posiadania w lokalu mieszkalnym w trakcie paschy. Pszenną mąkę należy połączyć z wodą, a następnie wypiekać plus minus osiemnastu do dwudziestu minut. Na ogół kształtuje się płaskie placki, których postać jest owalna, bądź w kształcie kwadratu.

W bieżących zmechanizowanych czasach maca jest coraz częściej tworzona w sposób maszynowy, co nie powinno nikogo dziwić.
Można podać jako nowinkę, że aż do połowy wieku dwudziestego na wschodzie europy królował pewien mit. Mówił on mianowicie, iż religijny żydowski chlebek musi zawierać krew uśmierconych niemowląt. Pochodzi pewnie z zachodnich rejonów Europy. Jest to bezsprzecznie absolutna nieprawda, albowiem krew jest dla bogobojnych Żydów niekoszerna w każdej postaci. Na nieszczęście, wynikiem rozpowszechnienia tego mitu było rozwinięcie się antysemityzmu w trakcie drugiej wojny ogólnoświatowej.
Mam nadzieję, że zainteresowałem czytelników tematyką rytualnie jedzonego przez starotestamentowych bochenka. Jest on nadzwyczaj apetyczny i jadam go dosyć częstona śniadanie. Zalecam go skosztować każdemu, gdyż niesłychanie kluczowe jest według mnie zgłębianie egzotycznych kuchni.